Ваше місто Велика Олександрівка?

змінити

Аналіз якості шпонованих дверей

Photo

Які шпоновані двері пропонуються сьогодні на ринку, і чим вони відрізняються одні від одних? Як правильно вибрати двері?

24.10.2011

Аналіз якості шпонованих дверей, представлених в українських магазинах.

Які шпоновані двері пропонуються сьогодні на ринку, і чим вони відрізняються одні від одних?

Як правильно вибрати двері?

Чому дуже схожі зовні двері коштують по-різному?

Чи варто заплатити дорожче, щоб при експлуатації дверей не шкодувати про витрачені гроші? І найголовніше, за що платиться дорожче, і в чому власне різниця між начебто «однаковими» дверима?

Ці запитання ставить собі кожен споживач, і сьогодні наше завдання – допомогти йому.

Наш споживач вже знає відмінність між дверима, покритими натуральним шпоном, і дверима, покритими плівкою або папером меламіну. Зрозуміло, що другі мають бути значно дешевше саме через свою «ненатуральність». Але річ у тому, що останнім часом магазини заполонили дешеві і не дуже дешеві шпоновані двері, якість яких має бути поставлена під сумнів.

Одразу хотілося б відзначити, що те, що ви зараз читаєте, не є рекламою нашої фабрики. Це позиція будь-якого виробника якісних дверей, який не може змиритися з тим, що український ринок переповнений неякісною продукцією.

Деякі виробники міжкімнатних шпонованих дверей, з метою зниження їх вартості і підвищення своєї конкурентоспроможності, навмисно випускають вироби невисокої якості, економлячи на застосуванні якісних вихідних матеріалів і комплектуючих, а також на спрощенні технологічного процесу їх виготовлення. При цьому вони керуються тим, що не кожен споживач на момент купівлі зможе об'єктивно оцінити рівень споживчих властивостей дверей, через відсутність професійних знань у цій галузі.

У зв'язку з цим покупець досить часто віддає перевагу виробам нижчої вартості, забуваючи при цьому що «скупий платить двічі».

Ця проблема стала особливо актуальною останнім часом через кризу, коли платоспроможність населення зменшилася, і багато виробників дверей пішли на такі заходи із зниження вартості виробів, які на нашу думку, недопустимі.

Вважаємо за доцільне і вкрай необхідним направити вам результати аналізу ринку міжкімнатних дверей в Україні, з точки зору їх якості, проведеного нашими фахівцями.

Ми, незважаючи на кризу, визнали неприпустимим зниження досягнутого і визнаного рівня якості дверей фабрики «Папа Карло» і торговельної марки «CARLO PORTE», що хоча і призвело до зниження об'ємів продажів, проте наша позиція в цьому питанні принципова і не підлягає перегляду.

Просимо вас, ознайомившись з нижченаведеними матеріалами, взяти їх до відома і довести до покупців, щоб вони мали можливість об'єктивно оцінити особливості пропонованих у продажу дверей і зробити правильний вибір у ланцюжку ціна-якість.

Нижче йтиметься про системні ознаки низькоякісної продукції, а не про окремі випадкові дефекти, які можуть мати місце при виробництві будь-якої, навіть якісної продукції, які при їх виявленні, безумовно, мають бути усунені

КОНСТРУКТИВНІ НЕДОЛІКИ:

  • Замість переклеєного бруса, в якому відсутні заздалегідь вирізані сучки і дефекти, застосовується звичайний незрощений брус з усіма природними вадами. Це спричиняє те, що двері, швидше за все, будуть деформовані.
  • Дерев'яний масив усередині дверей частково або повністю замінений на ДСП. Це призводить до того, що ви купляєте не лише ерзац-продукцію (замінник), але й в експлуатаційному сенсі вона може вас підвести. Наприклад, саморізи, які тримають петлі, можуть бути вирвані з ДСП під вагою дверного полотна, і повторно вкрутити їх потім назад на своє місце буде вже неможливо.
  • Між дерев'яним брусом і шпоном відсутній прошарок з МДФ, а оскільки якщо дверне полотно вироблено з соснового бруса, то сосна має властивість випускати смолу, яка свого часу просто проступить крізь шпон, нанесений на голе дерево. Не виключені також випадки, коли через шпон будуть видні місця склеювання брусків між собою. Також часто зустрічається поява на поверхні дверей тріщин, розривів, ступінчастості тощо.
  • Застосування для складання виробів вітчизняного клею ПВА, звідси неякісне склеювання елементів, що призводить до їх наступної деформації в результаті експлуатації.
  • На наличнику не передбачені пази для його кріплення під час монтажу, відповідно наличник просто прибивається цвяхами, і головки або зашпакльовані місця від них залишаються видимими.
  • Дешева фурнітура, яка швидко виходить з ладу, заміну якої споживачеві самостійно здійснити досить непросто.

Описані варіанти є грубим конструктивним порушенням, запозиченим з технології виготовлення дешевих дверей економ-класу покритих папером або ПВХ плівкою невисокої якості. Але тому ці двері і дешеві, і споживач заздалегідь розуміє, що сплачує в 3 рази менше, ніж коштують якісні шпоновані двері.

На жаль, виявити ці недоліки не завжди уявляється можливим, оскільки виробник може не афішувати такі технічні рішення або навмисно їх приховувати, пред'являючи покупцеві макет (зріз) дверного полотна, що відповідає необхідному конструктиву, не маючи його насправді.

НИЗЬКА ЯКІСТЬ ОБРОБКИ

  • Шорсткість поверхні через невідповідне шліфування і застосування недорогих лаків, що призводить до недостатньої міцності покриття.
  • Тонкий шар лаку. Покрита лаком поверхня неоднорідна, пори дерева практично відкриті і схильні до проникнення вологи при експлуатації в приміщеннях з підвищеною вологістю (санвузли і ванні кімнати, підвальні приміщення)
  • Потьоки лаку на поверхні і з боку торців дверного полотна, коробки і наличників
  • На дверях проступає плямистість (нерівномірність) покриття, що свідчить про застосування дешевих тонуючих матеріалів і недорогі методи їх нанесення заради економії їх витрати. Сильне вицвітання барвників під впливом світла в процесі експлуатації.
  • Відмінність в кольорі або тоні різних елементів дверного блока. Полотно, коробка і наличники відрізняються один від одного, оскільки виготовляються масово, в різний час, а можливо і взагалі різними підприємствами-виробниками.
  • Неякісно відшліфовані і зафарбовані кутові з'єднання та кромки дверей і наличників
  • Відсутня підбірка шпону за структурою і колірними параметрами
  • Наявні відколи шпону на торцях і кромках, є незашпакльовані місця.

НИЗЬКА ЯКІСТЬ СКЛАДАННЯ

  • Неякісне припасування кутових з'єднань елементів полотна (стик стояковий і поперечини) та обкладання. Звідси – перепади і щілини. Частенько не співпадає профіль елементів, що стикуються.
  • Наявність щілин у місці прилягання фільонок і стекол до обкладання
  • Відколи шпону на торцях і кромках елементів дверей виникають у разі неякісного вігнання в розмір, під час фрезерування або нанесення матеріалу кромки.
  • Повна відсутність або неякісне врізання фурнітури (щілини, відколи, незбіг посадочних місць)
  • Наявність цвяхів під час установлення обкладки
  • Наявність проміжків між з'єднаннями полотна, оскільки вони з самого початку неякісно припасовані (проміжок між склом і обкладанням, між стояковими і поперечними деталями полотна і так далі)
  • Невідповідність розмірів виробів вказаним, або невідповідність припасування полотна і короба (проміжки). Через це виникає необхідність у додаткових операціях (підрізування, перефрезерування фурнітури) прямо на об'єкті під час монтажу.
  • Неякісно прирізані кутові з'єднання коробів.
  • Нестабільність геометрії дверних полотен (часта відсутність діагоналей, різниця в розмірі за шириною по усій висоті дверного полотна), що впливає на видимий проміжок між полотном і коробкою при установленні дверей.

Наявність перелічених вище недоліків і дефектів не лише погіршує зовнішній вигляд дверей, але й не гарантує їх подальше надійне функціонування.

При схожому, з погляду непрофесіонала, зовнішньому вигляді вказані спрощення конструкції і технології виготовлення, а також застосування матеріалів сумнівної якості можуть понизити вартість дверей в 1,5 рази, що, на перший погляд, надає їм істотної переваги перед дверима, виготовленими за оригінальною технологією.

Проте якщо врахувати, що ресурс експлуатації дверей має бути не менше 15-20 років, то цей ефект просто економічно недоцільний, а ризик знову повернутися до питання заміни дверей через 2-3 роки або жити з бракованими дверима і миритися з цим занадто великий.

Якщо взяти різницю у вартості дверей навіть близько 700-800 гривен, то в перерахунку на 1 день терміну служби це складає:

((700-800 грн.)) / ((15-20 років)х 365 днів) = 10-15 копійок на день (!!!!!)

Ця цифра настільки мала в денному бюджеті потенційного покупця, що будь-яка розсудлива людина, купуючи «для себе», безумовно, повинна віддавати перевагу якіснішій продукції, яка радуватиме його самого і його оточення як бездоганним зовнішнім виглядом, так і своєю безвідмовною експлуатацією. Не треба забувати, що двері є одним із основних елементів інтер'єру.

І наприкінці хотілося б додати, що головне наше бажання полягає в тому, щоб виробники не конкурували між собою, користуючись тим, що споживач не завжди може об'єктивно оцінити якість і споживчі властивості дверей, які він купує!

Дякуємо!

Менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

Виберіть місто