Ваше місто Велика Олександрівка?

змінити

Який отвір залишати під міжкімнатні двері

Photo

У цій статті ми хочемо поділитися з вами практичними рекомендаціями про те, як заміряти отвір для дверей без помилок і без допомоги спеціального майстра.

01.07.2019

Перш, ніж переходити безпосередньо до установки дверей, необхідно дізнатися правильні розміри міжкімнатних отворів, через які, власне, і буде здійснюватися замовлення самої конструкції. Для спрощення завдання існують рекомендаційні стандарти ГОСТ, які дозволяють уникнути помилок і плутанини. Однак сьогодні багато забудовників йдуть від звичних нормативів і можуть проектувати будинки з нестандартними параметрами або невеликою похибкою, яка може зіграти з вами злий жарт.

Про це, а також про особливості розмірної сітки ми і поговоримо з вами нижче.

Характеристики стандартних отворів

Середньостатистичний розмір дверного отвору підбирається забудовником і проектувальником, орієнтуючись на зручність, ефективність і майбутню інтенсивність їх використання. Самі по собі прийняті характеристики вважаються необов'язковими до виконання і можуть розглядатися як рекомендація. Якщо забудовник дотримується характеристик стандартних прорізів, це відкриває досить широкий ряд переваг перед покупцем:

  • Великий асортимент. Більшість сучасних фабрик по виробництву міжкімнатних дверей випускають вироби відповідно до загальноприйнятих стандартів. Це дозволяє підбирати модель для будь-яких цілей і в будь-яку кімнату будинку, не турбуючись за її відповідність вашому прорізу;
  • Фінансова економія. Якщо вам доведеться вибирати вироби з нестандартними розмірами, дверні полотна і безпосередньо всі, що відноситься до дверних конструкцій можуть обійтися в два рази дорожче. Виготовлення міжкімнатних дверей на замовлення завжди передбачає додаткові витрати;
  • Зручність і простота установки. Коли розміри міжкімнатних дверних полотен з коробкою відповідають стандартам, набагато легше і простіше в майбутньому здійснюються і самі роботи по установці.

Але і наявність індивідуальних параметрів теж має свої переваги. Як мінімум, ви зможете створити унікальний і неповторний інтер'єр відповідно до свого бачення інтер'єрного дизайну.

В цій статті ми пропонуємо орієнтуватися на розміри дверей загальноприйнятих параметрів. Самі по собі розміри дверних полотен включають в себе 2 характеристики у вигляді розміру дверного отвору і безпосередньо самого полотна. Важливо враховувати, що у виробників вітчизняного та зарубіжного ринку прийняті розміри можуть дещо відрізнятися між собою. Тому обов'язково уточнюйте цей момент. Зазвичай відмінності незначні, але вони можуть багато в чому ускладнити питання установки. Для українського ринку характерні такі стандарти:

  • висота полотен - 2-2,3 метра;
  • ширина дверних полотен - 0,8 або 0,9 м;
  • короб по товщині - 7,5 см.

Виходячи із заданих характеристик, ми отримуємо, що середня довжина і ширина майбутнього отвору може варіюватися від 5 до 10 см понад даних, що наведені, тому що при установці варто враховувати ще шви, які виникнуть під час проведення монтажу, а також деревні і металеві елементи. За умови, що отвір дверей складе від 1,1 метра і більше, рекомендуємо вибирати подвійні двері з глухою і рухомою частинами.

Розміри дверних полотен в залежності від призначення кімнати

Ширина міжкімнатного дверного полотна, а також його характеристики довжини можуть варіюватися. Тут важливо враховувати кімнату, для якої ви будете купувати двері. Наприклад, в ванну і туалет кімнати в квартирах з невеликою площею зазвичай встановлюють моделі, ширина яких становить 55 см, для кухонних дверей розмір збільшується до 0,7 м, а для інших кімнат - до 0,9 м.

Особливе значення має і товщина, яка відповідає за шумо- і теплоізоляційні характеристики. Стандартні розміри прорізів в даному випадку будуть складати від 3,5 до 4 см. Якщо це навісна модель - від 2-4 см, для моделей з натурального дерева - від 4,5 до 5,5 см.

Способи самостійного розрахунку розміру дверного отвору

Перш, ніж приступати до вибору і оформлення замовлення дверей, потрібно прорахувати параметри дверей для віталень та інших приміщень. Для цього завжди враховують характеристики товщини, ширини і висоти.

Якщо ви маєте вже готовий для установки дверей отвір, тут завдання буде значно простіше. У цьому випадку досить зняти заміри ширини отвору в трьох його основних точках - зверху, знизу і посередині. Далі від найменшої отриманої суми необхідно відняти по 10 мм з кожного боку для місця під монтажний шов, 5 мм віднімаємо з жолобної ширини і залишаємо зазор по 5 мм між косяком і полотном.

Що стосується висоти дверного отвору, то вона повинна залишитися незмінною. Щоб правильно розрахувати необхідну товщину коробу, заміряйте товщину стіни в 3-х її основних точках. Після цього вибирається найбільшу з отриманих цифр.

З огляду на той факт, що нинішні фабрики-виробники зазвичай виробляють дверні конструкції згідно усередненими розмірам дверних полотен, краще орієнтуватися на ці дані при зведенні власного будинку або дачі, а також нових стін у квартирі. При виборі дверей не забувайте, що враховувати треба не тільки саму дверну конструкцію, але і розміри стулок.

Розраховуємо розміри дверних полотен

Якщо вам необхідно самостійно розрахувати розміри міжкімнатних дверних полотен з коробкою, крім основних трьох показників, необхідно буде врахувати ще і загальну вагу виробу.

Спочатку зверніть увагу безпосередньо на сам дверний проріз. У майбутньому він повинен бути повністю заповнений, тому його параметри вибираються більше самої конструкції.

Важливе значення для отвору має дверний короб. Його параметри повинні максимально відповідати технічним характеристикам дверного полотна. В цей же час варто пам'ятати і про дотримання технологічних розривів по заданому периметру. Вибирати товщину рами рекомендуємо згідно товщини стіни кімнати, де буде встановлено двері.

Наприклад, ви хочете самостійно розрахувати розміри стандартного прорізу для майбутніх дверей. Для його створення вам необхідно буде врахувати такі характеристики:

  • Дверне полотно. Мірки знімають з ширини, товщини і висоти;
  • Короб. Вимірюється тільки ширина і товщина;
  • Лиштви. Необхідно заміряти їх ширину.

Тепер наведемо приклад, як здійснити обчислення. За основу візьмемо середньостатистичні, встановлені ГОСТом розміри полотен, у яких висота (В) буде дорівати 2 м, ширина (Ш) - 0,7 м, короб по товщині (Кт) - 3 см, зазор під монтаж (Зм) - 1 см , а висоту порога (Вп) і дверної блок (Дб) визначимо по 2 см.

Щоб розрахувати необхідні нам параметри, переведемо всі цифри в см і отримаємо наступну формулу:

Ш + 2*Кт + Зм + 2*Дб = 70 + 2*3 +1 + 2*2 = 81 см

Отже, ми з вами вирахували, що необхідний нам розмір дверного отвору повинен бути 208х81 мм.

Ставтеся до вибору відповідально і ретельно здійснюєте розрахунки. Якщо ви сумніваєтеся в правильності проведених розрахунків, зверніться за допомогою фахівця - це позбавить вас від зайвих витрат і помилок.

Дякуємо!

Менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

Виберіть місто