Ваше місто Велика Олександрівка?

змінити

Класифікація дверей за способом відкривання

Photo

Які бувають способи відкривання дверей і які вибрати?

17.09.2018

В інтер'єрі будь-якого приміщення двері відіграють особливу роль. Вони служать одночасно і способом ізолювання кімнати від сторонніх звуків, і засобом декорування, і захистом від проникнення (в залежності від типу приміщення). Зважаючи на це існують різноманітні способи відкривання дверей. При виборі відповідної моделі дуже важливо враховувати особливості і нюанси кожного типу відкривання. Таким чином ви зможете виключіти ймовірність придбання невідповідної двері і створите бездоганний інтер'єр у вашій кімнаті.

Класифікація дверей за способом відкриття

Способи відкривання міжкімнатних дверей можуть відрізнятися від видів відкривання вхідних дверей з огляду на доцільність застосування та їх функціональне призначення.

Перше, що варто визначити для себе на початковому етапі - які двері вам необхідні: однопільні, двопільні, полуторні. У деяких компаніях існує можливість індивідуального замовлення трьох- і чотирехпольних моделей. При виборі кількості полотен, обов'язково повинна бути врахована ширина дверного отвору. Далі вам знадобиться класифікація дверей за способом їх відкривання, яка дозволить підібрати для вашого інтер'єру найбільш підходящий варіант:

  • Розсувні двері.

Їх можна зустріти в будь-якій квартирі і приміщеннях самого різного призначення. Вони оптимальні для інтер'єрів найрізноманітніших стилів і відрізняються особливою практичністю - економією вільного простору. Даний тип відкривання дверей досить часто використовують для зонування вільного простору офісних і житлових приміщень.

Розсувні двері можуть рухатися трьома способами: паралельно один одному, задовго всередину стіни і зміщуючись уздовж стіни в сторону. У таких дверей може бути одне полотно (в основному такі двері відносяться до зсувного типу) або відразу кілька (дані двері це розсувний тип).

Розсувний тип відкривання дверей використовується для міжкімнатних дверей, які в основному служать для зонування вільного простору або в якості своєрідної ширми. Також їх часто використовують в гардеробних кімнатах. Зокрема - для створення окремої кімнати за типом відкривання, схожого з шафою-купе, де полотна прийнято декорувати такими оздоблювальними матеріалами, як шпон, дзеркала, скло, ламінат. Особливою популярністю сьогодні користуються матові дзеркала, які дозволяють створювати ілюзію наявності за дверима інших приміщень.

  • Розпашні двері

Механізми відкривання дверей розпашного типу - це дві частини, що представляють собою єдиний виріб. Складаються з дверної коробки і рухомого полотна. З'єднуються між собою завдяки навісам. Тут варто орієнтуватися на ваші особисті переваги і розміри приміщень перед і за дверима. Розпашні двері можуть бути як міжкімнатного, так і вхідного виду, встановленого зовні приміщень.

Дані види дверей за способом відкриття вважаються класичними, зустрічаються повсюдно і можуть бути використані в будь-яких інтер'єрних рішеннях. Вони бувають двостулковими, одностулковими і полуторними. При виборі розпашних дверей обов'язково враховуйте необхідність додаткового вільного простору для вільного відкривання полотна, а також розташування дверей, що роташовані поруч, щоб при відкриванні вони не заважали один одному.

  • Стаєнні двері

Даний тип відкривання дверей відноситься до виду розпашних. Головна їхня особливість у тому, що вони складаються з 2-х частин (верхньої і нижньої), кожна з яких має свої замок і навіси.

  • Складні двері

Даний вид може мати 2 і більше стулки, рух яких відбувається по напрямних. Матеріалом для виготовлення таких дверей може послужити що завгодно: від дерева до пластика. Дуже часто їх декорують скляними або дзеркальними вставками. Даний тип відкривання дверей може бути використаний тільки в якості внутрішніх міжкімнатних.

  • Хитні двері

Відмінність даного типу - можливість розорювання одночасно в обидва боки. Такий механізм часто зустрічається користувачам метрополітену. Однак дані механізми відкривання дверей не користуються підвищеним попитом, тому їх не часто можна зустріти у вільному доступі. Хитні двері ви можете купити в спеціалізованих магазинах або виготовити за індивідуальним замовленням.

Класифікація дверей за типом приміщення

Впорядкувати види і способи відкривання дверей тільки по даному параметру можна за умови їх попередньої классифікації по типу приміщення. Тобто перед тим, як зайнятися вибором механізму відкривання, вам належить визначити тип кімнати, в якій будуть встановлені двері.

Нічого складного в цьому пункті немає - досить уточнити, де саме і якого типу будуть встановлені двері:

  1. Міжкімнатні. Двері, що встановлюються між житловими або робочими кімнатами і не мають виходу в зовнішні приміщення (наприклад, на вулицю або в тамбур межує з вулицею). Саме типи міжкімнатних дверей за механізмом відкривання є визначальним фактором їх розміщення.
  2. Вхідні.В першу чергу для їхнього виробництва використовується розпашний механізм відкривання. У дуже рідкісних випадках (наприклад, в метрополітені), може бути використаний хитний механізм.
  3. Перегородки. Даний вид дверей використовують для вигідного зонування приміщень, тому для них найчастіше характерний розсувний тип відкривання дверей.

Як ви бачите, механізм відкривання диктується сферою і місцем використання дверей. Тому деякі фахівці вважають місце установки двері основоположним фактором при її виборі.

Механізми відкривання дверей

Сучасні технологічні можливості виробництва дверей відкривають величезні можливості для створення самих неординарних і оригінальних моделей. Механізми відкривання дверей дозволяють створювати двері без ручок, "невидимі" двері та інші, не менш креативні вироби.

Найбільш поширеними системами відкривання вважаються:

  • Роликові/рейкові. Цей механізм використовують при виробництві розсувних дверей. Він дозволяє економити вільний простір приміщення за рахунок того, що полотна рухаються уздовж рейок і не вимагають додаткового простору для відкривання. Дані механізми відкривання дверей можуть бути 2-х видів: зовнішні двері-купе (мають 2 стулки) і пенал (мають 1 стулку, яка може заходити безпосередньо в стіну кімнати).
  • Роторні. Сучасні механізми відкривання дверей, в яких двері можуть обертатися навколо умовно певної осі. Можуть оснащуватися автоматичною системою відкривання, не мають ручок. Фактично, механізм є комбінуванням розсувного і розпашного способу відкривання.
  • Маятникові. Механізми відкривання дверей можуть бути автоматичними і механічними. Полотна кріплять на підвіси, відкривання яких відбувається за рахунок їх розгойдування. Утримує механізм відрізняється особливим опором, тому такі двері швидко відкриваються і повільно закриваються.
  • Складні. Існує кілька видів, кожен з яких має ідентичні механізми відкривання дверей: книжка (2 широких полотна, що складаються за подобою книги) і гармошка (кілька невеликих планок, що складаються за подобою штори, стулки утримує магніт).
  • Розпашні. Відмітна особливість - лояльна цінова політика та простота установки. В даному випадку кріплення частково вставляється в фурнітуру, яка, в свою чергу, закріплюється на дверному коробі. Дані механізми відкривання дверей утримують дверне полотно на петлях, дозволяючи йому відкриватися в ліву чи праву сторону.

Кожен механізм унікальний і практичний, має відмінності в місцях установки і ціновій політиці. Найбільш економним варіантом будуть розпашні механізми, найбільш дорогим - ротор. Разом з тим не варто забувати про вартість полотна, яке безпосередньо впливає на ціну всієї дверної конструкції.

Дякуємо!

Менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

Виберіть місто