Ваше місто Велика Олександрівка?

змінити

Що таке шпон?

Photo

Представляємо вашій увазі вичерпну інформацію про дверний шпон.

26.07.2018

На жаль, не всі покупці сьогодні мають чітке уявлення про те, що таке шпон. Деякі вважають, що це - чергове покриття, зовні дуже схоже з деревиною. Власне, тому виникає думка, що шпон може бути не натуральним. Деякі ж можуть переплутати шпон і ламінатин, заявляючи, що між ними не існує особливої різниці. Треті ж і зовсім не розуміють особливостей цього матеріалу, звертаючись за роз'ясненнями до консультантів.

Насправді шпон є тонким деревним зрізом. Він має натуральний колір і структуру. Лист натурального шпону виробляють шляхом тонкого зрізу частини поверхні з масиву дерева цінних порід. Таким чином зберігають дерев'яну структуру поверхні. Тому шпон і дешевше масиву дерева.

Малюнок натурального шпону практично не повторюється, є унікальним і має яскраво виражені річні кільця в залежності від породи деревини. Вони задають напрямок малюнка, який дозволяє створювати більш різноманітне креслення для сприйняття наших очей. Малюнок натурального шпону завжди буде більш чітким, «живим», ніж у штучного, який буває більш розмитим і «мертвим». Кольори натурального шпону завжди мають природне забарвлення.

Власне, ці якості повністю підтверджують натуральність шпону. Та й той факт, що при штучній імітації малюнка шпону різними покриттями, зображення буде відрізнятися від натурального, вже стане свідченням неприродного походження матеріалу.

Види шпону

Шпон цінний через високу довговічність використання, але при цьому іноді його складно відрізнити від дверей, виконаних з повністю натуральної деревини (масиву).

Сьогодні розрізняють кілька видів шпону в залежності від способу його виробництва та зовнішніх характеристик:

  • Натуральний. Виробництво даного виду шпону полягає в тому, що з масиву цінної породи дерева зрізають частину його поверхні. Після його піддають злущуванню і стругають. За рахунок цього можна повністю зберегти деревну структуру листа і натуральний колір самого масиву дерева. За рахунок цього шпон значно дешевше класичного деревного масиву. Головне достоїнство натурального шпону - це його повна екологічність, наявність унікальної фактури, зовнішній естетичний вигляд і легка маса в порівнянні з деревним масивом.
  • Кольоровий. Це все та ж проморенна деревина, яку додатково фарбують в певний колір і відтінок.
  • Файн-лайн. Фактично, це реконструкція лущеного шпону, який виготовляють з м'якої деревини. Виробляють його за рахунок того, що листи шпону склеюють між собою. В результаті виходять певні блоки. Вони можуть відрізнятися між собою за розміром, кольором і навіть текстурою. Фахівці називають шпон файн-лайн якісною заміною класичного варіанту шпону, здатного зовні вигідно імітувати цінну деревину. Незважаючи на те, що зовні такий шпон має більше подібностей з пластиком, він являє собою повністю натуральний матеріал. Відповідно, він має більше переваг перед пластиком і при цьому відрізняється лояльною ціновою політикою. Головне достоїнство шпону файн-лайн - його різноманітність колірних виконань, так як він легко піддається обробці (його можна піддавати навіть загальноприйнятим технологіям).
  • лущений. Цей вид шпону є найдешевшим з усього його різноманіттяі. Якщо порівнювати естетичні характеристики лущеного і струганого шпону, то перший явно поступатиметься. Однак і в його модельному ряду можна знайти види з оригінальними текстурами. Найчастіше в якості деревини для лущеного шпону вибирають вільху, дуб, сосну, бук, осику або березу. Виготовляється такий вид шпону за рахунок кругового зняття тонкого шару з поліна дерева. Економічність і простота технології дозволяє встановлювати приємну ціну на виріб. Тому з нього часто роблять фанеру, багатошарову клеєну деревину. Також його застосовують для фанерування меблевих елементів.
  • Струганий. Для виробництва даного виду шпону використовують тільки цінні породи таких дерев, як ясен, в'яз, дуб, горіх. Залежно від деревної породи, вибирають і сам напрямок стругання. Ціна на струганий шпон вище, ніж на файн-лайн, але при цьому він точно передає оригінальні і неповторні візерунки натуральної деревини і її природні відтінки.
  • Пиляний. При виробництві цього виду прийнято використовувати хвойні деревні породи шляхом розпилювання шматка деревини на дощечки невеликої товщини. Даний вид шпону дозволяє максимально розкрити деревну структуру, але при цьому після нього залишається величезна кількість відходів. Володіючи високою якістю, пилений шпон дозволено застосовувати в дверному облицюванні, деяких сходових елементів або стінових панелей.

Завдяки видовому різноманіттю шпону, його можна вигідно застосовувати як для обробки дверей, так і в якості декоративних елементів інтер'єру.

Як відрізнити натуральний шпон від штучного матеріалу

З огляду на високу популярність такого матеріалу, як шпон, досить часто можна зустріти його якісні і не дуже підробки. Щоб не стати жертвою шарлатанства, ми рекомендуємо вам при виборі матеріалу звертати увагу не такі характеристики:

  • Малюнок. На штучному шпоні легко помітити структурні насічки у вигляді пір деревини. Вони будуть розташовуватися однаково, зберігаючи кут в 20 градусів через те, що їх нанесення буде вироблено штучним шляхом. При цьому незалежно від того, яку назву матиме такий шпон, уважно придивившись до його малюнки ви помітите повну його ідентичність.
  • На натуральному шпоні дуже чітко помітні річні кільця дерева.
  • У натурального шпону малюнок зазвичай більш "живий" і чіткий.
  • Натуральний матеріал обов'язково буде мати природне забарвлення.

В будь-якому випадку, при придбанні шпону краще уточнити натуральність його походження у консультантів та менеджерів магазинів. При цьому виробники дверей повинні бути впізнаваними на ринку і мати надійну репутацію. Серед найбільш популярних - фабрика Папа Карло, яка вже 20 років пропонує своїм клієнтам безпеку і естетичну насолоду в кожному виробі.

Виготовлення дверей зі шпону

Як вже було сказано вище, застосування натурального шпону найбільш поширене при облицюванні дерев'яних виробів. За рахунок естетичного зовнішнього вигляду матеріалу, що виготовляємий виріб може мати дорогий і розкішний вигляд. Тому використання шпону при виготовленні дверей отримало таку популярність.

Закріплювати шпон на дверний поверхні можна пресуванням:

  • гарячим;
  • холодним.

В сучасному виробництві використання клею ПВА можна зустріти як при гарячому (приклеювання шпону відбувається при 100 градусах), так і при холодному (для склеювання досить температури в 35 градусів) пресуванні. Компанія Папа Карло в деяких лініях дверей використовує ЕВА клей, який ще називають термоклеем. Також, як і ПВА, він не містить формальдегідів, що робить двері безпечними в експлуатації.

Перший етап виготовлення дверей з шпону включає в себе укутування полотна з усіх боків. Використовувані при цьому технології кожна компанія визначає для себе індивідуально. Після повного висихання клею, матеріал шліфують. Закінчується процедура виготовлення лакуванням дверей.

Іноді можна зустріти і металеві двері зі шпоном. Найчастіше це будуть вхідні двері, зовнішня сторона яких облицьовується спеціальної накладкою, виготовленою спеціально під металеві двері, які приклеюють на її основу.

Дякуємо!

Менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

Виберіть місто