Ваше місто Велика Олександрівка?

змінити

Установка наличників на двері

Photo

Налічники - декоративний елемент або функціональна необхідність?

07.08.2018

Естетично досконалими двері можуть зробити наличники. Їх можна використовувати в якості декоративного елемента композиції. Сама по собі установка наличників на двері дозволяє приховувати дефекти, допущені під час монтажу дверного короба і при формуванні дверного отвору. Сама ж установка не представляє складності і може бути здійснена власними руками. Однак з огляду на те, що далеко не кожен знає, як кріпити дверні налічники і тому, що цей процес - підсумковий штрих при декоруванні, він потребує від вас особливої уваги, акуратності і скрупульозності.

Різновиди наличників

На сьогоднішній день різновиди наличників вражають своєю різноманітністю. Залежно від матеріалу і їх покриття розрізняють наступні види наличників:

  • дерев'яні;
  • з МДФ;
  • металеві;
  • шпоновані;
  • ламіновані.

Відмінності існують і в формі виконання наличників. Найбільш універсальними вважаються плоскі (рівні) моделі. Виконані у вигляді дуги або округлені налічники мають опуклу лицьову частину. Виглядають вони оригінально, але підходять не для кожного інтер'єру. А ось установка наличників на двері фігурного типу характерна для створення унікальних інтер'єрних рішень.

Розрізняють налічники ще і за способом установки. Тут існує варіант кріплення під кутом 45˚ або 90°

Налічники з дерева

Дерев'яні налічники виготовляють із суцільної або зрощеної деревини. Це дозволяє фарбувати виріб, покривати його лаком і декорувати будь-яким іншим подібним способом. Легко піддаються різьбі, дерев'яні налічники можуть стати відмінним унікальним елементом декору кімнати.

Налічники з МДФ

Основою для таких наличників виступає деревоволокнисті плити із середньою щільністю. У ціновій політиці налічники з МДФ коштують нижче дерев'яних аналогів. Варіанти покриттів таких наличників можуть бути різноманітними: шпон, плівка, фарбування.

Налічники з металу

Подібні моделі мають велику вагу і хороші експлуатаційні показники. При цьому налічники з металу схильні до іржі і не стійкі до вологи, але можуть протистояти навіть серйозним пошкодженням. Як правило, їх застосовують до вхідних дверей.

Шпоновані і ламіновані налічники

Напевно, поняття ламінування знайоме кожному. Власне, шпоновані налічники за технологією свого виробництва мало в чому відрізняються від ламінування. Відмінність полягає лише в тому, що при шпонуванні на налічники наноситься тонкий шар деревини високої якості, а при ламінуванні - плівка. На шпоновані і ламіновані налічники верхній шар наносять як декор елемента, як покриття.

Способи кріплення наличників в залежності від їх виду

Кожен вид налічників має свою специфіку і нюанси установки. Так, для дерев'яних і МДФ налічників, які не мають спеціального кріплення в паз короба, краще використовувати рідкі або тонкі цвяхи без капелюшків. Або як альтернативу використовуйте будівельний пістолет, який "стріляє" тільки шпильками. Якщо закріплювати дерев'яні налічники цвяхами, що мають капелюшки, кріплення доведеться трохи "втопити". Саме місце кріплення потребує маскування (використовуйте коригувальний восковий олівець). Налічники з МДФ потрібно підготувати заздалегідь - вирізати спеціальні непрямі отвори для цвяхів діаметром 1-1,5 мм або навіть просто приклеїти на рідкі цвяхи.

На сьогоднішній день спосіб кріплення описаний вище є застарілим і застосовується вкрай рідко. Сучасний спосіб кріплення передбачає наявність на наличниках спеціальної ніжки, яка вставляється в паз короба і не вимагає застосування цвяхів, шпильок і інших видимих елементів. Даний спосіб кріплення дозволяє компенсувати нерівності стін і дверного отвору за рахунок руху ніжки налічника по пазу короба (телескопічний ефект).

Поетапна установка наличників на двері

Існує 2 способи фіксації дверних наличників:

  • Неподрізний (кут 90 °). Актуальний, коли планки мають ідеальну прямокутну форму і на яких відсутні заокруглення і нерівності. В даному випадку установка наличників на двері передбачає, що верхня планка під прямим кутом буде розміщена між бічними вертикальними.
  • Підрізний (кут 45 °). Підрізання необхідно, коли налічник має нерівні краї. Це дозволяє приховати торець верхньої вертикальної планки. В даному випадку дуже важливо правильно зробити виміри. Для зрізу краще використовувати професійний інструмент.

Безпосередньо сама установка наличників на двері являє собою нескладний процес (звичайно, коли всі виміри і підрізи вже будуть виконані):

  • Перша планка кріпиться там, де розташовані навіси. Способи фіксації ми розглянули вище.
  • Фіксування наступної планки - питання суперечливе. Хтось рекомендує встановлювати паралельний налічник, хтось - верхній. Тому вибирайте варіант, найбільш оптимальний для вас.
  • На даному етапі установка наличників на двері передбачає мінімальну фіксацію всіх 3-х планок. Неповне кріплення дозволить підкоригувати розташування, позбутися від можливих щілин і виправити вади.
  • Остаточно закріпіть наличники.

При варіанті кріплення на цвяхи/шпильки крок кріплення розраховуйте від передбачуваної частоти відкривання/закривання дверей. При частому відкриванні, установка наличників на двері передбачає фіксувальний крок в 15-20 см. При менш інтенсивному використанні буде достатньо 50 см.

При кріпленні телескопічного налічника досить нанести клей на ніжку і вставити в паз короба.

Найкраще починати установку з великих отворів - так вам буде складніше помилитися.

Дякуємо!

Менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

Виберіть місто